29. října 2013

Tajemný rukopis a slunce pod houbami


Tajemný rukopis a slunce pod houbami podruhé 8. 12. 

aneb nikdy neříkej nikdy.  Program se uskuteční pouze při naplnění spodní hranice 5 dětí. Přihlášky probíhají do středy 4. 12. Ráda bych si takto před vánoci dala i dárek, sice odhlášením dítěte dva dny před akcí (v pátek dopoledne) vedoucí k nenaplnění kurzu by šlo ruku v ruce s odvoláním akce a navazující možností, že ostatní účastníci mohou odjet na víkend mimo Prahu. Z mé strany je to na jedné straně risk, nicméně přirozená nutnost. Děkuji za pochopení. 


Tajemný rukopis a slunce pod houbami

24. 11.



je nový listopadový program pro děti od 9 let. 


Podivný název si zamlouvá ponechat část tajemství až na neděli a v indíciích jen naznačit, někomu málo, někomu více:

1. na dotek ke kabinetům Ferdinanda Tyrolského a Rudolfa II. - vzpomínky a návaznosti

2. autor neznámý - věk nečitelný 
3. skvost, originalita - to jediné se cení, nad tímto zůstává rozum stát
4. manuskript - chybičky a škrty nesou punc původnosti

Program začíná motivační návštěvou v Muzeu hlavního města Prahy (navštívit jakékoliv muzeum jednou prostě nestačí). Tentokráte vstoupíme levou nohou do sálu renesančního a pravou do barokního.
V ateliéru vznikne autorská kniha. Na vybraných listech se děti naučí princip prořezávaných listů knih 3D. Na jiné listy vloží vytištěná slunce pod houbami, čeká je tedy práce s tiskařským strojem, na dalších si vypíší ruku při kaligrafických opisech, zaměstnají nůžky před lepením koláží z renesančních botanických ilustrací.




Kniha může být jednak krásným dárkem, tak i nedopsanou knihou, stále upravovaným manuskriptem. Přimlouvám se k prvnímu, tj. okouzlit druhé. Během popisu věcí uvnitř knihy by určitě došlo i na to druhé. 
Domnívám se totiž, že rčení zabít dvě mouchy jednou ranou nepředpokládá dvě smrti v týž moment, ale zahrnuje časový sled událostí. Netýká se nakonec ani smrti jako takové. S největší pravděpodobností se jí to vůbec netýká a moucha s tím nemá co dělat. Krejčíkovy rány využívají šťastné sedmičky.
Kniha, se kterou se děti seznámí, zanechá otázky pojící se k ní nezodpovězené. Osobně jsem tomu velice ráda a vzpomenu-li svůj způsob vyjadřování, šlo by to proti mé přirozenosti vůbec se dobrat konce. Zodpovězené otázky otevírají další tři. Je to svízel, květina, která svírá pěsti nebo odvrací zrak všem zúčastněným. Přesto to je cesta nádherného dobrodružství.


K programu platí obecné pod odkazem:  http://hanakovarikova.cz/vikendy_praha.html.

Maximální počet účastníků je 8, vzhledem k okolnostem se program uskuteční pouze jednou.
Na přihlášené děti se těším a doufám, že byl  termín zvolen správně.